Některé zdroje uvádí, že právě Tučným čtvrtkem neboli „tučňákem“ začíná Masopust. Tento den byl již od rána prosycen sváteční náladou. Nepracovalo se, všude bylo vysmýčeno a vydrhnuto, z kuchyně syčelo sádlo za smažení koblih, šišek, věnečků, ptáčků a panáků. Páchla směs mastnoty, kmínu a zelí. Naopak vůně vepřové pečeně na sebe upozorňovala. K obědu bylo doneseno pivo, protože polední hod byl opravdu velmi tučný. Odpoledne se tu a tam ve statku slezly hospodyně, sousedky na klep a hospodáři si zase zašli popovídat do hospody, ale jen do soumraku. S ním se vrátili, aby čekali návštěvu „páně Pronobusovu“ a po ní již zůstávali doma. Masopustní předehra měla naladit, ne přesytit na další veselí ostatkové.
První maškary se o Tučném čtvrtku ojediněle trousily již od božího rána. V "tlupě" se, ale chodilo až večer. V čele šel vážným krokem „Pan Pronobus“ (viz obrázek), vystrojený nad ostatní své komonstvo skvěleji a hospodáři přál takovými slovy: