V poslední čtvrtek, v měsíci listopadu probíhá nejoblíbenější severoamerický svátek Thanksgiving Day, při kterém se v USA spotřebuje kolem 50 000 000 krocanů.
Historicky se jedná o náboženský svátek, v němž lidé vzdávají díky Bohu. Tradiční výklad bývá takový: Otcové poutníci, tedy první evropští osadníci na severu Ameriky, našli nový domov v dnešní oblasti Massachusetts v USA. Měli problémy s pěstováním úrody, ale díky pomoci domorodých indiánů se jim přece jen podařilo něco vypěstovat, a tak v roce 1621 mohli společně oslavit první Den díkuvzdání. Poděkovali tak bohu za úrodu a sklizeň. Roku 1863 Abraham Lincoln prohlásil tento den státním svátkem.
Tradičním pokrmem, který nesmí chybět na žádné slavnostní tabuli je pečený krocan, nebo krůta s nádivkou a brusinkovou omáčkou. Jako dezert bývá nejčastěji dýňový koláč a k pití jablečný mošt. Každá hospodyňka si střeží svůj rodinný recept na toho nejlepšího a nejšťavnatějšího krocana. Příprava totiž není vůbec jednoduchá. Krocan musí zasytit celou rodinu, a tak mívá často 8-14 kg. Nádivka pak má 2–5 kg. Peče se v celku až 7 hodin. Typickými ingrediencemi do nádivky jsou bílý chléb, vlašské ořechy, rozinky, vývar, cibule, máslo, celer, zelená jablka, petrželka, šalvěj, vejce, sůl a pepř. Krocan se na sváteční tabuli zásadně servíruje v celku. Nejdůležitější osobě u stolu se dostane pocta „porcování upečeného krocana“ přímo před zraky hostů. Většinou se jedná o majitele domu, kde se oslava pořádá, někdy je zvolen manžel hospodyně, která krocana připravovala. Hospodyně, která krocana pekla a připravovala, nikdy neporcuje. Mezi oblíbený přílohy patří brusinková omáčka, bramborová kaše, kukuřice, sladké brambory, hrášek, fazolové lusky, mrkev nebo kukuřičný chléb.