K mikulášské a vánoční tradici a do jejich symboliky neodmyslitelně patří perník. Žádné jiné pečivo totiž nedokáže tak pošimrat nos a upoutat zrak jako voňavé, různě tvarované a bohatě zdobené perníčky (staročeské perníky se nezdobily), které dávaly rodiče svým dítkám v předvečer svátku na okna.
První zmínka o perníkářích a perníku, jeho výrobě a prodeji v Čechách, je z roku 1335 z Turnova, kde prodávali perník cáletníci, tak se tehdy perníkářům říkalo a jeho výrobci zakládali vlastní cechy. Podle perníkářů, výrobců calet, byla v Praze roku 1348 pojmenována ulice Caletná (dnešní Celetná).
K přípravě těsta, mimo ostatních základních ingrediencí: med, mouka a pepř, prý používali až devadesát druhů vzácných koření a bylin. A dokonce od pepře je pojmenování perníku odvozeno.