Za pár dnů začíná vrcholit masopust Tučným čtvrtkem neboli tučňákem. Několik dnů před tímto významným dnem, obyčejně v pondělí se zabíjelo prase, aby bylo ve stavení kousek toho masa, a hlavně omastku tak důležitým pro smažení koblih.
První zabijačky se podle historických dokumentů konaly už v 10. století našeho letopočtu, kdy se tvořilo řemeslo řezníka. První skutečný cech řeznický byl ovšem zřízen až roku 1359. K zabijačce se také v minulosti pojily některé obřady a zvyky. Od středověku až po 19. století byl znám zvyk tzv. hrdelního práva. Hospodář přečetl rozsudek, po té poslední vůli zvířete a teprve pak mohl být čuník zabit. Projevem největší pocty bylo snězení vepřového mozku. Děti dostávaly ledvinky a nejbližším sousedům se posílala játrová omáčka s kousky masa a vnitřnostmi.