Naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, důkazem toho jsou řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do buchet. Řepánky jsou to samé, jako kynuté buchty. V podstatě jde jen o nádivku. Stejně jako na buchty, tak i na nádivku najdete spousty receptů. Někdo dusí cukrovku do měkka na másle, já ji přidávám do mléka. Místy se kynuté buchtičky plnily makovou náplní, pak máčely v sirobu a obalovaly v strouhaném perníku.
Recept na křupavé kynuté řepánky:
Těsto: 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 dcl mléka, špetka soli, půl kostky droždí, 50 g másla, 100 g krupicového cukru.
Mléko rozlijeme do dvou kastrůlků. Mírně zahřejeme a stáhneme z ohně. V jednom kastrůlku rozpustíme máslo. Do druhého rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vykynout kvásek. Do mísy vsypeme hladkou mouku, špetku soli a zbytek cukru. Vše promícháme. Do směsi rozklepneme obě vejce a přilijeme směsi z obou kastrůlků. Pak vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě, zakryté čistou utěrkou, vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Na pomoučeném válu vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru. Hrnečkem vykrajujeme malá kolečka, na které klademe náplň. Kolečka přehneme a uzavřeme.