Velikonoční kapr, lidová tradice

Velikonoční kapr, lidová tradice

Kapr společně s dalšími velikonočními pokrmy, jako jsou mazance, velikonoční sekaná, jehněčí či kůzlečí maso patřil na sváteční stůl i v době Velikonoc. Tradice velikonočního kapra se v některých rodinách dodržuje dodnes, obzvlášť v rybníkářských oblastech. Kapr jako zdroj postního jídla byl už před mnoha staletími chován v klášterních rybníčcích, odkud se jeho chov rozšířil i do šlechtických a městských rybníků. Na našem území ještě za první republiky patřil kapr k oblíbeným pokrmům v době předvelikonočního půstu a jeho spotřeba o Velikonocích byla jen o málo nižší než spotřeba v době vánočních svátků.


Tento článek je exkluzivní obsah pro premiové uživatele

Sdílejte svoje vzpomínky, zvyky a tradice

Středa 5. února 2025
v tento den má svátek

Dobromila Pošlete pohlednici s přáním