Jabkance - tradiční pokrm z brambor pečený na sv. Kateřinu, recept

Jabkance - tradiční pokrm z brambor pečený na sv. Kateřinu, recept

Váže se k datu: 25. listopadu

Jabkance je tradiční pokrm z brambor, který se peče na sv. Kateřinu pouze v České Třebové, jejich tradice je zde velmi dlouhá a u rotundy svaté Kateřiny se každý rok pořádá jabkancové posvícení. Když se řekne slovo jabkance, tak každého, kdo není z České Třebové, napadne, že to bude pokrm z jablek, ale není to tak. Jabkance jsou z brambor. Kde se tedy vzal název jabkance? Dle historických pramenů se bramborům dříve říkalo zemská jablka. Odtud název jabkance. Byl to oblíbený sladký pokrm chudého lidu, který z brambor vytvořil bramborovou placku, kterou mohl čímkoliv naplnit. V České Třebové se tradičně plní tvarohem.
V posledních letech na jabkancovém posvícení spotřebují na tyto placky deset metráků brambor, čtyřicet kilo práškového cukru, třicet kilo cukru krystalu, čtyři sta vajíček a čtyřicet kilo másla!

Recept na úžasné bramborové jabkance:

Postup: Ve slupce se uvaří a osolí asi 1 kg brambor (nesmí být moučné). Ještě horké se oloupou. Pak se umelou a utlučou (o pouti je podle starého zvyku tlučou ve starobylých neckách), v kuchyni stačí nastrouhat na jemném struhadle nebo umlít na masovém mlýnku, lépe dvakrát se špetkou soli na těsto. Vše se má dělat ve stavu horkého bramboru.

Tento článek je exkluzivní obsah pro premiové uživatele

Pohlednice k tomuto datu

Sdílejte svoje vzpomínky, zvyky a tradice

Čtvrtek 21. listopadu 2024
v tento den má svátek

Albert Pošlete pohlednici s přáním