Jabkance je tradiční pokrm z brambor, který se peče na sv. Kateřinu pouze v České Třebové, jejich tradice je zde velmi dlouhá a u rotundy svaté Kateřiny se každý rok pořádá jabkancové posvícení. Když se řekne slovo jabkance, tak každého, kdo není z České Třebové, napadne, že to bude pokrm z jablek, ale není to tak. Jabkance jsou z brambor. Kde se tedy vzal název jabkance? Dle historických pramenů se bramborům dříve říkalo zemská jablka. Odtud název jabkance. Byl to oblíbený sladký pokrm chudého lidu, který z brambor vytvořil bramborovou placku, kterou mohl čímkoliv naplnit. V České Třebové se tradičně plní tvarohem.
V posledních letech na jabkancovém posvícení spotřebují na tyto placky deset metráků brambor, čtyřicet kilo práškového cukru, třicet kilo cukru krystalu, čtyři sta vajíček a čtyřicet kilo másla!
Recept na úžasné bramborové jabkance:
Postup: Ve slupce se uvaří a osolí asi 1 kg brambor (nesmí být moučné). Ještě horké se oloupou. Pak se umelou a utlučou (o pouti je podle starého zvyku tlučou ve starobylých neckách), v kuchyni stačí nastrouhat na jemném struhadle nebo umlít na masovém mlýnku, lépe dvakrát se špetkou soli na těsto. Vše se má dělat ve stavu horkého bramboru.